dimarts, 3 de març de 2015

Comença la funció

Tot i que no hagi començat la bonança climàtica pròpia de la primavera, el comportament de determinats ocells ens anticipa que és imminent: algunes espècies han començat la migració prenupcial i algunes altres ja estan aparellant-se i preparant els nius. Els que van més avançats ja han post els ous i fins i tot ja han nascut les primeres cries, com el duc o el trencalòs.
Als Aiguamolls, per exemple,  ja podem veure la característica dansa d'aparellament dels cabussons emplomallats (Podiceps cristatus) lluint les seves millors gales, amb el plomatge nupcial.
També hi ha pas de migrants: grans estols de grues que s'hi sedimenten esperant que afluixi la tramuntana o simplement per recuperar forces i prosseguir el viatge. Hi ha arribat un gran nombre de limícoles al Matà: ja s'hi poden veure molts territs variants, tètols cuanegres, batallaires, centenars de becadells, etc.

Bec d'alena (Recurvirostra avosetta), a l'Estany Europa
Grans estols de cigonyes i corb marins van creuant el cel, i també s'han detectat les primeres àguiles marcenques (fent honor al seu nom), àguiles pescadores i cucuts reials. D'aquí a poc, els falcons cama-roigs, el gruix d'orenetes (ja fa setmanes que s'han vist les primeres), i la resta de nidificants i migradors que encara no han arribat. 


Becplaner (Platalea leucorodia), a l'estany d'en Pericos
Hi ha algunes espècies que només les podrem veure en aquesta època de l'any, així que qui vulgui i pugui, cal aprofitar al màxim les següents setmanes. 
Resumint: se'ns gira feina!

Mascle de batallaire (Philomachus pugnax) amb el cap blanc. Un dels molts tons que pot adquirir el plomatge d'aquesta espècie.

2 comentaris:

  1. Si que en tenim feina...

    Una entrada molt bona, Joan! Ens fa venir ganes d'agafar els prismatics! :)

    ResponElimina
  2. Gràcies Jesús! Doncs a por ellos! ;)

    ResponElimina