diumenge, 14 de febrer de 2016

Lectura interessant

El setembre passat vaig poder llegir una marca d'un remena-rocs (Arenaria interpres), al Matà. Estava molt lluny i amb el telescopi amb prou feines es veia la marca, però vaig fer-li força fotos per mirar de treure'n algo a l'ordinador. Un cop a casa, i a base de retallar i forçar colors, es llegia prou bé, i  vaig entrar les dades a http://marques.ornitologia.org/ per saber més de l'exemplar en qüestió. Estranyament, no hi havia cap tipus d'informació, i vaig decidir demanar a la gent de l'ICO si podia esbrinar-ne quelcom.
Em van reenviar la fitxa de l'ocell amb la data i lloc d'anellament, i les observacions de les que es tenia constància. D'aquestes, es desprèn una dada molt interessant:
Resulta que l'ocell va recòrrer ni més ni menys que 1.260 Kms en un sol dia! Realment sorpenent, tenint en compte la mida dels remena-rocs. Bé, de fet, com que no s'especifica les hores de les observacions, podria ben ser que fossin gairebé dos dies, però tot i així no deixa de ser espectacular.

I tot això ho sabem gràcies a l'anellament: una tasca altruista i que requereix molt esforç però que ha donat molta informació als ornitòlegs sobre com migren els ocells. No estaria de més reconèixer la gran tasca que fan.
També és important intentar llegir les anelles i donar des dades de les anelles que es llegeixen, sinó es pot perdre gran part d'aquest treball que altres han fet.
Ja sabeu, a llegir!2 comentaris:

  1. Molt bo!! interessantíssim

    ResponElimina
  2. Molt! Últimament em fixo més en si estan anellats o no que no pas en el propi ocell ;)

    ResponElimina